ایسنا/خراسان رضوی برای دومین سال متوالی، کنکور در سال ۱۴۰۰ در شرایط کرونا به پایان رسید، که تنشهای زیادی را برای داوطلبان به وجود آورد. با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته برای حذف کنکور اما تاکنون این اتفاق رخ نداده و دانشآموزان همچنان برای رسیدن به موفقیتهای بیشتر مجبور به شرکت در کنکور هستند تا سرنوشت و آینده خود را از این طریق رقم بزنند.
شائبههای مختلفی پیرامون برگزاری یا عدم برگزاری کنکور، داوطلبان را دچار سردرگمی بزرگی کرده بود. واضح و مبرهن است که داوطلبان کنکور در سراسر دنیا، به دلیل فشار و استرس بالای این آزمون از شرایط ویژه و پرالتهابی برخوردارند و برای حفظ سلامت روانی و جسمی خود و کسب یک نتیجه مطلوب در کنکور به آرامش مطلق نیاز دارند.
در ادامه این گزارش گفتوگوی خبرنگار ایسنا با برخی داوطلبان کنکور از شرایط برگزاری کنکور و حال و هوای آنان قبل و بعد از شرکت در جلسه آزمون را میخوانید؛
شدت سختی سوالات ریاضی به روحیه ما لطمه وارد کرد
سینا فرسنگی که در کنکور رشته زبان خارجی شرکت کرده است، میگوید: هدف من از شرکت در کنکور سراسری، رسیدن به رشته معماری است. کنکور هنر و زبان را به این دلیل امتحان دادم که با سطح سوالات هنر آشنا شوم و سطح زبانی خود را محک بزنم که سوالات عمومی هنر مانند سال ۹۹ ساده بود، اما زبان سختیهای خود را نیز داشت. برای من، کنکور ریاضی اهمیت داشت و سوالات ریاضی عمومی مانند سال ۹۹ بود و اختصاصی بسیار سخت بود. نمیدانم طراح با چه هدفی سوالات ریاضی را طرح کرده بود و از دیگران هم که پرسیدیم خیلی جالب نزده بودند. همچنین دروس دیگر مانند فیزیک، شیمی، فارسی متوسط رو به بالا بود.
وی اضافه میکند: به نظر من، هدف طراح از سخت طرح کردن سوالات کاهش احتمال تقلب بود و فردی که واقعا استحقاق رفتن به دانشگاه را دارد میتوانست سوالات را پاسخ دهد. اما به طور کلی ریاضی برای تجربی و انسانی هم سخت بود. با توجه به اینکه کلاسها به صورت مجازی برگزار میشد؛ واقعا دور از انصاف بود که اینگونه سوالاتی برای ریاضی طرح شود و واقعا به روحیه ما لطمه وارد کرد.
این داوطلب کنکور عنوان میکند: همه سوالات از سخت و خیلی سخت طرح شده بود و ریاضی از نوع خیلی سخت بود. طراح از سوالاتی استفاده کرده بود که در موسسات خاص نحوه راهحلهای راحتتر را آموزش میدهند و سوالات سخت را با یک فرمول ساده حل میکنند و متاسفانه از این دست سوالات در کنکور دیده شد و این امر نوعی بیعدالتی در میان داوطلبان ایجاد کرد.
وی تصریح میکند: من مخالف حذف کنکور هستم و بر این باور هستم که باید ملاک ارزشیابی وجود داشته باشد اما این نوع برگزاری، جز بی انصافی و بیعدالتی مورد دیگری را در برندارد. اگر این مدل که عمومیها حذف شود و تنها ۴۰ درصد اختصاصی و ۶۰ درصد نمره نهایی در نظر گرفته شود، خیلی بهتر است و عدالت برقرار میشود و غیر ممکن است که حق کسی ضایع شود. اما متاسفانه امسال و با توجه به شرایط کرونا و برگزاری مجازی کلاسها، حق بسیاری از داوطلبان ضایع شد.
فرسنگی خاطرنشان میکند: بزرگترین ظلم به داوطلبان کنکوری این است که افراد رتبه اول به دیگران مشاوره میدهند در حالی که هیچ آگاهی از روان فرد ندارند. این افراد حق ندارند به دیگران مشاوره بدهند و من با این روش و شدت استرس، ۶ ماه تکلم خود را از دست داده بودم و به سختی صحبت میکردم.
وی میگوید: اینگونه افراد با روان داوطلبان بازی میکنند و من به دلیل این مشاورهها افسردگی سطح یک گرفتم و اکنون دارو مصرف میکنم. بنابراین رتبه برترهای کنکور حق مشاوره ندارند و تنها روانشناسان و روانپزشکان میتوانند به داوطلبان کمک کنند. مهمترین اصل برای زندگی ما این است که برای خودمان باشیم و برای خودمان زندگی کنیم.
بزرگنمایی کنکور برای داوطلبان کار درستی نیست
داوطلبی که در کنکور رشته هنر شرکت کرده است، با اشاره به حال و هوای کنکور ۱۴۰۰ میگوید: از جو کنکور راضی بودم و اینگونه نبود که خیلی استرسزا و ترسناک باشد، البته به نظر من حفاظت فیزیکی آنگونه که باید و شاید نبود و جای تقلب برای افراد باز بود و جای کار بیشتری داشت. سطح سوالات دینی بسیار آسان بود اما آرایههای ادبی ادبیات، عربی و زبان سخت بود و انتظار داشتیم که سطح سوالات بهتر باشد.
این داوطلب کنکور اظهار میکند: آن محیطی که از کودکی در مورد کنکور تصور میکردم، نبود و توهم بزرگی در ذهنم ساخته بودم زیرا خیلی شیرینتر از سخنانی بود که تصور میکردم. بنابراین نباید کنکور را بزرگنمایی کنند و آن غولی که برای ما ساخته بودند، نبود. این نکته را هم یادآور شوم که رعایت پروتکلهای حوزه آزمون از نظر فاصله صندلی خوب بود و همه موارد بهداشتی رعایت شده بود.
باید براساس سوابق تحصیلی به دانشگاه راه پیدا کنیم
سینا راد که در کنکور رشته علوم انسانی شرکت کرده است، عنوان میکند: با توجه به اینکه دو سال پشت سر هم کنکور دادم، امسال سطح سوالات سخت بود و کمتر جواب دادم زیرا ۵۰ درصد کتابها را مطالعه کرده بودم و به هیچ کلاسی مراجعه نکردم. بنابراین با توجه به اینکه درس زیادی نخوانده بودم، سوالات عربی و اقتصاد برای من سخت بود اما دیگر دروس خوب بودند.
وی اضافه میکند: به نظر من کنکور اصلا خوب نیست و سوابق تحصیلی بهتر است و اگر نسبت به سوابق تحصیلی به دانشگاه راه پیدا کنیم بهتر است. من به دلیل اینکه فوتبال کار میکنم و در حال حاضر سربازی منتفی شود، به دانشگاه میروم تا بتوانم به فوتبالم ادامه دهم.
دانشگاه برای من مهم نیست و تنها داشتن مدرک کافی است
داوطلب دیگری در گفتوگو با ایسنا در مورد کنکور بیان میکند: آزمون خوب بود، اما به دلیل اینکه مطالعه کمتری داشتم نتوانستم به سوالات پاسخ دهم زیرا به طور کلی از ایام نوروز به بعد درس خواندن را کنار گذاشتم و سرکار رفتم.
وی با اشاره به اینکه برای اولین بار در آزمون شرکت کردم و رشته خاصی برای قبول شدن در نظر ندارم، ادامه میدهد: از زمانی که خواهرم سرکار رفت، به کار علاقهمند شدم و در این دوره زمانه داشتن شغل مهمتر از رشته مورد علاقه است. خواهرم در رشته مهندسی پزشکی تحصیل کرده و اکنون مزون دارد و هیچ کاری مرتبط با رشتهای که تحصیل کرده وجود ندارد. دانشگاه هم برای من مهم نیست و همین که مدرکی داشته باشم، کافی است.
این داوطلب عنوان میکند: من به رشتههای هنری خیلی علاقهمند بودم اما خواهرم خیلی تاکید داشت که در رشته تجربی تحصیل کنم و اکنون پشیمانم؛ چراکه درس زیادی برای این رشته خواندم و بسیار خسته شدم. علاقهای به این رشته نداشتم اما به اصرار خواهرانم به موسسات آموزشی رفتم و حدود ۴میلیون تومان هم هزینه کردم، اما چه فایده که همه اینها بیفایده بود. دخالت خواهرانم در زندگی من خیلی زیاد است و من از این وضعیت خسته شدم و تصمیم گرفتم که از این به بعد با آنها مخالفت کنم.
کنکور غول وحشتناکی که برای ما میساختند، نبود
مهدی سلیمانی داوطلب دیگری که در کنکور انسانی شرکت کرده بود، میگوید: هدف من از شرکت در کنکور ۱۴۰۰، رسیدن به رشته حقوق است. سوالات کنکور کاربردی بودند و در بعضی موارد با مشکل مواجه شدیم. معلمان در کلاسهای مجازی بسیار راهنمایی کردند و برای داوطلبان کلاسهای تخصصی تشکیل دادند.
وی تصریح میکند: با توجه به شرایط کرونا و به طور کلی، سطح کنکور خوب بود و به گونهای نبود که اطرافیان تعریف میکردند و غول وحشتناکی که از کنکور میساختند نبود و سوالات سخت نبود و با مطالعه اندک، متوسط و کارآمد میتوان به نمره خوب دست یافت. من روزی پنج ساعت درس میخواندم و امیدوارم که در رشته حقوق قبول شوم.
سلیمانی میگوید: کنکور بستگی به سطح مطالعه افراد دارد و فردی که مطالعه اندک داشته باشد، آن را سخت قلمداد میکند و میگوید در حق ما اجحاف شده است، اما به نظر من اینگونه نبود. به نظر من کنکور ملاک ارزیابی خوبی است و سطح آن هم خیلی بالا نیست و آن غولی که اطرافیان میسازند نیست. اگر درس خوانده باشیم؛ زمانی که به سوالات نگاه بیندازیم متوجه میشویم که در چه سطحی است.
دانستن نام کارگردان در سوالات رشته هنر چه اهمیتی دارد
یکی از والدین داوطلبان شرکت در کنکور هنر و علوم انسانی، بیان میکند: ما همه تلاش خود را به کار گرفتیم تا فرزندم به هدف خود که وکالت یا تربیت معلم است برسد، اما با این شرایط وحشتناک کرونا و روش تدریس، نمیتوان امید زیادی داشت.
وی ادامه میدهد: فرزند من باهوش است اما با همه این شرایط و دادن کنکور هنر دچار مشکل شد. در کنکور هنر ۲۰ سوال آمده که کارگردان این فیلم چه کسی است؟ آخر در رشته هنر دانستن نام کارگردان چه اهمیتی دارد. با توجه به بررسیهایی که انجام دادم در هیچ کتاب و تستی نام کارگردانان سوال نبود. در زمان گذشته سوالات کنکور از کتابها بود. فردی که سوال طراحی کرده نمیدانم برچه اساسی سوالات را انتخاب کرده است.
این پدر عنوان میکند: میدانم که فرزند من اگر لیسانس یا فوق لیسانس داشته باشد در نهایت چیزی از آن در نمیآید و بیشتر فرار مغزها اتفاق میافتد. برادر زاده من لیسانس تمدن سیاسی از دانشگاه فردوسی گرفته اما اکنون بیکار است و نمیتواند کاری در این زمینه پیدا کند. کنکور در زمان ما بسیار خوب و باعث افتخار بود.
روی ذهن والدین باید خیلی کار شود که از فرزندانشان پزشکی و مهندسی نخواهند
یکی از داوطلبان با اشاره به اینکه در زمان انتخاب رشته جوگیر شدم و گرنه رشته انسانی را انتخاب میکردم به ایسنا میگوید: معدل من ۲۰ بود و کادر مدرسه اجازه ندادند رشته انسانی را انتخاب کنم آنها گفتند تو که استعداد داری بیا پزشک شو. حتی در سال یازدهم که میخواستم تغییر رشته بدهم باز هم کادر مدرسه مخالفت کردند و من مجبور شدم رشته تجربی را بخوانم.
وی ادامه میدهد: ۹۰درصد افراد اینجا در دبیرستان … درس خواندند و همه میخواهند حقوق بخوانند. من هم الان در آزمون حوزه شرکت کردم و میخواهم به حوزه علمیه بروم و همچنین نویسندگی و کارهای دیگری را انجام دهم. روی ذهن پدر و مادرها باید خیلی کار شود که از فرزندانشان پزشکی و مهندسی نخواهند.
من با نظام آموزشی کشور موافق نیستم
سید معین حسینی تصریح میکند: به صورت کلی با کنکور موافق نیستم و باید براساس سوابق تحصیلی باشد زیرا کنکور به فرد استرس وارد میکند و تمام دوران تحصیل به این موضوع توجه دارند که باید کنکور دهند و همه در طول دوران تحصیل با این دید درس میخوانند. کنکور روش خوبی نیست که سرنوشت کل افراد در ۳ساعت مشخص شود. من به طور کلی با نظام آموزش موافق نیستم.
وی با بیان اینکه کنکور با تاخیر آغاز شد و فاصلهگذاری به درستی انجام نشد، بیان میکند: به طور کلی سطح سوالات نسبت به سال گذشته بهتر و استاندارد بود و چون سرکار میرفتم خیلی نتوانستم درس بخوانم اما در مجموع از آزمون خود راضی بودم.
استرس والدین از امنیت شغلی فرزندانشان است
مادر یکی از داوطلبان در گفتوگو با ایسنا عنوان میکند: استرسی که امروز تمام والدین دارند به این دلیل است که فرزندان ما امروزه هدفی جز درس خواندن ندارند و دوست دارند در آینده به شغل مناسبی دست پیدا کنند و در آینده امنیت شغلی داشته باشند. به نوعی میتوان گفت که هیچ چیز دیگری جز این، نمیتواند دغدغه این قشر جامعه ما باشد.
وی میگوید: اگر پسرم امسال در رشته مورد علاقهاش قبول نشود، مجددا برای سال آینده میخواند تا به آن هدفی که دارد دست پیدا کند. اما نظر من این است که امسال در هر رشتهای که در یکی از دانشگاههای مشهد پذیرفته شد ثبت نام کند و به تحصیل خود ادامه دهد.
باید به بیعدالتیهای در کنکور خاتمه داد
مریم سادات حسینی داوطلبی دیگر میگوید: با توجه به اینکه سال گذشته کنکور داده بودم، امسال بهتر بود اما کنکور تجربی و ریاضی بسیار سخت گرفته شده بود. با توجه به اینکه درس خواندن و کلاس داوطلبان مجازی بود، مدارس کار خاصی انجام ندادند و بسیاری از معلمان تمرین حل نکردند، بیعدالتیهایی صورت گرفت.
وی میگوید: عدهای در مدارس غیر انتفاعی مشغول به تحصیل بودند و رسیدگی بیشتری به آنها میشد و عدهای که در مدارس دولتی تحصیل کردند، دچار مشکل شدند و این امر باعث نارضایتی این دست از افراد شد. این روند هر سال بدتر از سال گذشته میشود و هیچ کاری انجام نمیشود. اگر بیعدالتی در میان افراد صورت نگیرد، با کنکور موافق هستم و باید یک آزمون برگزار شود تا ملاک ارزشیابی بهتری صورت گیرد.
تقلب در کنکور به هیچ عنوان امکانپذیر نیست
یکی از مراقبان کنکور که دانشجوی دکتری شیمی دانشگاه فردوسی است، در گفتوگو با ایسنا با اشاره به رعایت نشدن درست پروتکلها بیان میکند: در بعضی از سالنها تهویه هوا وجود نداشت، اما به طور کلی فاصلهگذاریها رعایت شده بودند. امسال نسبت به سال گذشته غایبان کمتر بودند زیرا در سال گذشته با توجه به استرس کرونا بسیاری از داوطلبان شرکت نکرده بودند.
وی تصریح میکند: کنکور ریاضی به قدری سخت بود و حل کردن آن زمانبر بود که داوطلبان به انتهای آن نرسیده، سوال را رها میکردند. در زمان ما کنکور اینگونه نبود و سوالات از کتابها طرح میشد.
این مراقب در خصوص امکان تقلب داوطلبان اظهار میکند: بستههای سوال به صورت پلمب شده در ساعت ۸:۳۰ به ما تحویل داده میشوند و تنها مشخصات فرد دیده میشود و به هیچ عنوان سوالات لو نمیرود. همچنین پس از جمعآوری سوالات عمومی به مخزن منتقل میشوند و اصلا امکان اینکه فردی به سوالات دسترسی پیدا کند، وجود ندارد.
وی بیان میکند: اگر کنکور در ایران براساس معدل باشد حق بعضیها خورده میشود زیرا فردی مدرسه خوب میرود و دیگری در مدرسه ضعیفتری درس میخواند و سطح این دو نفر قطعا یکی نیست. همچنین به تنهایی از روی معدل هم نمیتوان گفت که ارزشیابی قرا بگیرد. بنابراین باید برنامهریزی و سیاستگذاری مشخصی برای کنکور در نظر گرفته شود.