به طراحی سازهها (ساختمان ، پل ، برج ، سد ، جاده ، اتوبان )، محاسبه ، نظارت و اجرای آنها مهندسی عمران می گویند. مهندسی عمران از جمله رشتههایی است که بیانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران کشور است. یعنی هر چیزی که به آبادی یک کشور باز میگردد، مانند: سد ، فرودگاه ، جاده ، برج ، ساختمانهای مقاوم در مقابل زلزله ، سیل و آتش و … در حیطه کار مهندس عمران قرار میگیرد.
در دوران باستان، نقش معمار و سازنده در یک نفر خلاصه میشد. مهندسی، بخش عظیمی از نقش معماران یا سازندگان به خصوص در پروژههای عظیم مانند اهرام، معبد پارتنون، جاده آپیا (راه قدیمی رومانیایی)، پلها، قناتها و دیوار بزرگ چین به شمار میرفت. تا قبل از عصر مدرن حاضر، اختلاف واضحی بین مهندسی عمران و معماری وجود نداشت و این عبارات به جای هم استفاده میشدند. معماری زمانی به وجود آمد که انسانها شروع به زندگی در قالب جامعه و مسکنهای ساخته شده کردند. آخرین بار از غارها به عنوان محل سکونت 8000سال قبل از میلاد مسیح استفاده شد.
توان جسمی و تجسمی بالا(دارای قضاوت مهندسی)
دقیق در جزئیات
اجتماعی بودن
درک زبانی و بیان زبانی
داشتن ریاضیات قوی،صبر و حوصله بسیار و قدرت تجزیه و تحلیل بالا
آشنایی با کامپیوتر و استفاده از نرم افزار های عمرانی و تحلیلی
مقاومت مصالح، استاتیک، دینامیک خاک و پی، آزمایشگاه مکانیک خاک، مکانیک سیالات، ریاضی عمومی 1و2 ، معادلات دیفرانسیل، طراحی لزره ای سازه، سازه های فولادی و بتنی، محاسبات عددی، تحلیل سازه1و2 ، هیدرولوژی ، آبهای زیر زمینی، زمین شناسی مهندسی، فیزیک حرارت و مکانیک ، نقشه برداری، راهسازی ،روسازی ، مهندسی ترافیک، روش های اجزایی ساختمان، کارآموزی
مراکز محل فعالیت غیر مستقل :
وزارت راه و شهرسازی / وزارت خانه کشاورزی / شهرداری ها / دفاتر فنی مهندسی و …
مراکز محل فعالیت مستقل:
تاسیس و فعالیت در دفاتر فنی
انجام محاسبات ، متره و برآورد از طریق دورکاری
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری امکان پذیر می باشد .
گرایشات کارشناسی ارشد این رشته شامل :
مهندسی عمران-زلزله / مهندسی عمران –سازه / مهندسی عمران-منابع آب
مهندسی عمران_سازه های هیدرولیکی / مهندسی عمران-مدیریت ساخت / مهندسی عمران-ژئوتکنیک
مهندسی عمران-برنامه ریزی و حمل و نقل / مهندسی محیط زیست